Peter Werkman: vissenchirug en tractorliefhebber

26 mei 2013 | Gluren bij de buren!

p werkman

De Eurowoning van Dierenarts Peter Werkman werd in 1978 gekocht door Werkmans toenmalige werkgever, de landbouwhuisdierenpraktijk in Amersfoort. Het huis aan het plein Henegouwen diende aanvankelijk als dependance voor de snel groeiende praktijk. Toen Werkman en zijn echtgenote woonruimte zochten lag de keuze voor de Eurowoning voor de hand. Zo betrok het echtpaar Werkman het appartement boven de praktijk en behandelde Peter Werkman dagelijks huisdieren van allerlei pluimage in de onderliggende praktijkruimte. Toen hij later zelfstandig werd en de depenedance van de landbouwhuisdierenpraktijk overnam veranderde er aanvankelijk niet veel. De mensen bleven hun huisdieren langsbrengen en Werkman specialiseerde zich verder en ontwikkelde zich langzaamaan tot een van de weinige dierenartsen in Nederland die vissen behandelt. Werkman: ‘Dan moet je niet denken aan guppies of neontetra’s, maar aan bijzondere goudvissen en sluierstaarten en aan kostbare siervissen zoals de Japanse karper, die soms wel duizenden euro’s waard zijn. Werkman ontwikkelde zich verder tot een deskundige op het gebied van het gezond kweken van vis. Hij raakte betrokken bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Viskwekers vroegen om zijn advies, bijvoorbeeld ten aanzien van medicijngebruik in aquacultuurbedrijven.

Toen Werkman zijn praktijk verplaatste naar een nieuwe ruimte in de Biezenkamp toonde zijn echtgenote zich opgelucht: eindelijk geen dieren meer in huis! Ook zijn boeken over exotische visziekten vonden een nieuwe plaats in het kantoor van zijn praktijk, naast zijn aquarium met platy’s. Voor iemand die met vissen werkt is het aquarium van een bescheiden formaat – het glas wordt schoongehouden door een enkel algenetertje. In zijn nieuwe praktijk opereerde Peter Werkman velerlei soorten vissen. Uit het hele land kwamen visliefhebbers naar hem toe om hun vissen te laten behandelen. Ze moeten allemaal langs de bordjes aan een muur van zijn kantoor zijn gekomen, waarop teksten stonden als: ‘Van vis krijg je nooit genoeg! Wat eten we vanavond? Vis!’ ‘Nee, zegt Werkman, ik heb niet echt een emotionele band met vissen, maar vele eigenaren hebben dat wel. Daarom kwamen ze ook langs als hun vis iets mankeerde.’

bloed afnemen bij kooikarper

Werkman studeerde diergeneeskunde in Utrecht maar wilde aanvankelijk landbouwwerktuigkundige worden. Die liefde voor landbouwmachines heeft hem nooit verlaten. In de tuinkamer van zijn Eurowoning staan veel miniatuurtractoren netjes in het gelid. In een boerenschuur heeft hij een antieke John Deere tractor staan waarmee hij onder andere deelneemt aan oldtimerparades. Werkman sleutelt graag aan zijn tractor. Nadat hij onlangs de voordeur van zijn praktijkruimte aan de Biezenkamp voor het laatst achter zich dichttrok heeft hij meer tijd voor deze hobby. De kinderen zijn het huis uit en in zijn Eurowoning geniet Werkman samen met zijn vrouw van de rust. Het huis aan het plein Henegouwen bevalt hem nog prima. Werkman: ‘De trappen zijn een nadeel, maar daar staan positieve zaken tegenover, zoals de ruimte in huis en de vele voorzieningen en het groen.’ Veel huisdieren komen er bij hem niet meer in, maar voor vissen maakt hij graag een uitzondering. Want voorlopig zal Peter Werkman nog wel even de beste vissendokter van Nederland blijven.

Rob Groot

Meer info

Groenstichting Rozendaal

Dolomietenpad 1
3831 EX Leusden
DagelijksBestuur@groenstichting.nl

©2023 Copyright Groenstichting Rozendaal | Privacyverklaring | Bouw: Appel en Eelman

Volg ons ook op