Met de muziek mee

10 april 2013 | Gluren bij de buren!

Met de muziek mee

Iedere wijk heeft bijzondere bewoners en bij onze wijk Rozendaal is dat al niet anders. Op Aragon woont bijvoorbeeld Jan de Kruijff die ruimschoots zijn sporen in de muziek heeft verdiend.

Hij heeft onder meer voor verschillende toonaangevende muziektijdschriften gewerkt, waaronder Luister en Disk. Verder heeft hij op het conservatorium les gegeven. Ook nu houdt Jan zich nog dagelijks bezig met zijn grote liefde voor de muziek via zijn eigen website: www.musicalifeiten.nl . Voor een overzicht van zijn interessante muzikale leven klikt u op lees meer…

Studies Muziek en Techniek

Jan heeft parallel Hobo gestudeerd aan het conservatorium in Tilburg en Electronica aan de HTS in Eindhoven. Zijn grote liefde was muziek, maar zijn vader vond dat hij een fatsoenlijk beroep moest leren. In zijn muziekcarrière bleek overigens de keuze voor de HTS hem later toch nog goed van pas te komen.

Muziek: werk en liefde

Na zijn militaire diensttijd ging Jan op de redactie van het maandblad Luister werken. Deze werkervaring maakte het gemakkelijker om naderhand in Utrecht Muziekwetenschap te gaan studeren. Omdat hij volgens de machtige muziekindustrie te veel vitriool in zijn pen had, volgde na vier jaar ontslag bij Luister. Voor Elsevier´s Weekblad heeft Jan een aantal jaren een eigen muziekrubriek gehad. In 1961 kon hij als hoofdredacteur bij een nieuw maandblad Disk beginnen. Dit blad was gewijd aan plaatbesprekingen en testrapporten van afspeelapparatuur. Jan hield zich intensief bezig met recensies, vergelijkende discografieën en interviews met bekende musici. Als leuke bijkomstigheid kon Jan veel opnamesessies bijwonen en zomerse muziekfestivals bezoeken. Zo heeft Jan in Luzern tijdens een orkestrepetitie zijn vrouw Annemarie leren kennen. Zij verhuisde voor hem van Zwitserland naar Ede.

Ruimte voor muziekverzameling

Na 10 jaar in Ede te hebben gewoond, attendeerde zijn uitgever hem op de Eurowoningen in Leusden. Na een bezoek aan de modelwoning op Finnmark besloten Jan en Annemarie tot de aankoop van een woning aan Aragon. Eindelijk had hij ruimte voor alle muziekdragers in een 10 meter lang Lundiarek van vloer tot plafond. Verder was het natuurlijk voor die tijd luxe dat er een zwembad om de hoek was en tevens royale speelmogelijkheden voor hun zonen Tom en Nico.

Muziek en techniek

Begin jaren tachtig werd Jan gevraagd als leraar aan het conservatorium in Den Haag, onder Jan van Vlijmen. Hier werd het nieuwe vak Muziekregistratie geïntroduceerd. Het accent lag bij dit vak in eerste instantie op de opnametechniek en het produceren. Al gauw ging het ook om de minstens zo belangrijke afspeelmogelijkheden en de weergavetechniek. Een lesdag was voor Jan dus zeer afwisselend. ’s Morgens legde hij bijvoorbeeld uit hoe een versterker werkte en ’s middags vergeleek hij tijdens het luisterpracticum verschillende opnamen van de vierde symfonie van Bruckner.

Eigen website over klassieke muziek

Inmiddels is Jan al geruime tijd met pensioen. Als leuke bezigheidstherapie begon hij, inmiddels de tachtig gepasseerd, met een eigen website www.musicalifeiten.nl . Hierop zijn inmiddels zo’n 5500 bestanden terug te vinden op het gebied van klassieke muziek. Het gaat om verzamelde artikelen over componisten, composities, discografieën, cd- en dvd recensies. De site is zonder meer succesvol te noemen, met gemiddeld zo’n 1450 bezoekers per dag . Mocht je geïnteresseerd zijn in klassieke muziek, Jan is ’s zomers vrijwel iedere ochtend in het zwembad te vinden. Na de nodige baantjes getrokken te hebben, heeft hij vast wel even tijd om een vraag van u te beantwoorden.

Meer info

Groenstichting Rozendaal

Dolomietenpad 1
3831 EX Leusden
DagelijksBestuur@groenstichting.nl

©2023 Copyright Groenstichting Rozendaal | Privacyverklaring | Bouw: Appel en Eelman

Volg ons ook op